Intrebari

Intelegem ca alegerea unui sistem pentru amplificarea semnalului poate fi foarte derutanta, de aceea, punem la dispozitia dumneavoastra materialele urmatoare, ce contin informatii utile si practice despre echipamentele comercializate, care totodata va vor ajuta in alegerea echipamentului potrivit nevoii dumneavoastra.

Cum se orienteaza antena exterioara directiva, tip Yagi

Antenele directionale, fata de antenele omnidirectionale, trebuie sa fie orientate inspre sursa de semnal pentru a receptiona cel mai bun semnal de la operatorul telecom dorit.

 • Majoritatea antenelor directive pot sa acopere aproximativ 15% raportat la orizont (intre 50 si 60 grade , asadar nu este imperios necesar ca directia sa fie de acuratetea orientarii cu raze laser.
 • De preferat ca in toate situatiile, varful antenei sa fie la nivel cu orizontul. Nu incercati ca sa montati antena orientand-o cu varful in sus sau catre un obstacol, paravan.
 • Este recomandat ca sa efectuati o orientare cat mai exacta si apoi sa montati definitiv antena.

Chiar daca va este cunoscut locul de unde semnalul provine, este indicat ca sa efectuati acesti pasi, deoarece nu in toate cazurile semnalul receptionat „vine” direct de la turnul operatorului. Cladirile, formele de relief pot sa afecteze propagarea undelor sau turnul operatorului nu are antenele orientate catre antena Dvs.

Pregatiri in vederea orientarii antenei ( in vederea instalarii antenei la un repetor de semnal mobil )

Pentru inceput, instalati temporar amplificatorul de semnal mobil, introducat cablurile aferente prin tocul usii sau al geamului, infiletati conectorii la repetor, si apoi porniti repetorul. Pentru orientarea antenei este ideal ca sa aveti inca o persoana langa Dvs, care poate sa va ofere un ajutor. Prima persoana va sta in interiorul imobilului, cu telefonul mobil pentru operatorul caruia doriti ca sa amplificati semnalul. Telefonul trebuie sa fie setat in Modul Testare Semnal Field Test Modepentru a identifica cu exactitate nivelul RSSI. Asezati telefonul mobil pe masa, la o distanta intre 3 si 5m fata de antena de interior, si mentineti-le in pozitie pana cand veti finaliza procesul de montare a antenei exterioare. Daca la interior de imobil a fost instalata o antena directionala, atunci trebuie sa va asigurati ca varful antenei este pe directia telefonului mobil.

A 2-a persoana va sta pe acoperisul imobilului sau la nivelul unde se va instala antena, orientand-o 360 grade. In acest proces, trebuie sa va asigurati ca antena nu se va atinge cu mana, ci se va directiona folosindu-va de bara / suportul pe care este montata antena. Daca nu aveti aceasta posibilitate, dupa fiecare noua pozitie, pastrati o distanta de minim 1m fata de antena, in spatele sau lateral acesteia. Atingand antena cu mana, poate sa afecteze performantele de receptie / emisie..

Procesul de urmat pentru masurarea semnalului

 1. Incepeti prin a orienta antena exterioara intr-o singura directie. Persoana din interiorul imobilului trebuie sa astepte 60secunde apoi sa inregistreze receptia de semnal. O idee buna este aceea de-a monitoriza si indicatorii luminosi ai repetorului (LED-urile laterale) – in acest fel puteti sa verificati daca repetorul nu indica vreo alarma.
 2. Pasul urmator, rotiti antena cate 45grade in directia aleasa implicit. Totodata puteti sa impartiti ciclul de 360 grade in 8 diviziuni egale, corespunzand cu punctele cardinale (N, NE, E, SE, S, SV, V, NV). O data ce antena a fost rotita 45grade, persoana din interiorul imobilului trebuie sa astepte inca 60 de secunde pentru a inregistra noua valoare receptionata.
 3. Repetati acest proces pana cand ati efectuat ciclul complet si aveti 8 iregistrari diferite.

Interpretarea rezultatelor

O data ce aveti datele masuratorilor, veti dori ca sa orientati antena catre sursa cea mai buna de receptie. Daca masuratoarea s-a efectuat prin monitorizarea valorii RSSI, atunci trebuie sa urmariti valoarea cea mai apropiata de cifra 0. De exemplu, o receptie de semnal RSSI de -70dBm este mai buna decat o valoare de receptie de -80dBm. Cu cat aceasta valoare de semnal este mai buna, sau mai intensa, cu atat mai bine pentru amplificator. Suprafata interioara va fi mai bine acoperita.

Dupa ce ati identificat care este pozitia ideala, montati antena definitiv. Este recomandat ca pe directia antenei sa nu existe obstacole care ar putea afecta emisie si receptia semnalului GSM 3G 4G LTE etc.

Field Test Mode: Ce este si cum se activeaza pe telefonul mobil

Deseori cand majoritatea persoanelor poarta o discutie despre intensitatea semnalului, acestia se raporteaza la liniile de semnal pe care le observa afisate in coltul telefonului mobil. Desi este o metoda foarte usoara pentru a monitoriza receptia semnalului mobil, in cele mai multe cazuri aceasta metoda nu este sigura. In timp ce majoritatea telefoanelor mobile afiseaza intensitatea semnalului pe o scara de la 1 la 5, unele telefoane afiseaza doar 4 linii sau altele chiar 8. Chiar si telefoanele similare care afiseaza semnal pe o scara de la 1 la 5, nu exista un etalon. Cele 4 linii de semnal indicate pe un model de telefon pot fi afisate diferit pe un model diferit care insa afiseaza tot 4 linii de semnal. Prin urmare, liniile de semnal afisate pe telefonul mobil, nu sunt relevante in a determina daca in locatia Dvs. un repetor de semnal mobil va functiona sau nu.

Semnalul telefonului mobil este masurat de catre specialisti si raportat in decibeli. Decibelul este o unitate logaritmica, ce are rolul de-a masura intensitatea de semnal, foarte precis, fiind un termen des folosit in randul specialistilor.

Majoritatea telefoanelor mobile dispun de anumite setari, care permit rularea unui test. Testul ofera accesul la detalii legate de telefonul mobil inclusiv „citirea” nivelului de semnal pe care mobilul il receptioneaza, exprimat in decibeli. Noi il denumim „field test mode” Aici sunt cateva aspecte de care sa tineti cont la momentul efectuarii testelor de receptie:

 • Fiecare test pe care il rulati, va afisa nivelul de semnal receptionat valid doar pentru un singur operator telecom.
  Pentru a identifica nivelul de receptie al altor operatori, aveti nevoie de un telefon functionabil in reteaua operatorului telecom respectiv.
 • Cand efectuati testul de receptie, trebuie sa tineti cont si de tipul retelei ( 2G, 3G, 4G, WiFi etc ) la care telefonul este conectat.
  Masuratorile in 4G pot fi efectuate uneori diferit, daca aveti nevoie de ajutor, nu ezitati ca sa ne contactati

Testarea semnalului pe telefoanele iPhone

NOTA: Intensitatea semnalului,masurata in decibeli – raportat la mW (dBm), este mentionata precum un numar cu valoare negativa. La unele telefoane, in functie de model,aceasta valoare poate fi reprezentata ca si pozitiva; in aceste cazuri, convertiti-o in valoare negativa. De exemplu, 70 dB este defapt -70 dB. Cu cat aceasta valoare este mai scazuta, cu atat intensitatea semnalului GSM este mai slab. Intervalul de intensitate al semnalului este [ -40 dbm , -111 dbm]. -40dbm intensitate mare a semnalului GSM, -111dbm intensitate foarte scazuta a semnalului GSM

Tastati urmatorul cod:*3001#12345#* apoi apasati CALL.Modulul Test Semnal, va aparea pe ecran. Liniutele care indicau odinioara nivelul de semnal GSM, au fost inlocuite acum cu simbolul dBm (numar).

Testarea semnalului pe telefoanele Android

Accesul in modulul de test se face foarte usor si simplu. Trebuie sa mergeti in meniul telefonului, Setari > Despre Telefon (Setting > About Phone) iar apoi la Network Status unde veti putea vizualiza receptia semnalului telefonului mobil, exprimata in decibeli.

De-asemenea sunt si cateva aplicatii disponibile. Tot ce trebuie sa faceti este ca sa accesati Google Playstore, sa descarcati si instalati aplicatia Network Signal Info sau SSA Outdoor RF Signal Tracker

La momentul efectuarii testului de receptie semnal, asteptati intre 30 si 60 de secunde inainte de citirea valorilor. Totodata tineti cont si de tipul de semnal receptionat ( 2G,3G, 4G, LTE etc )

Definirea termenilor de specialitate

Cand un terminal, telefon mobil sau modem se afla conectat la o retea mobila: 2G,3G,4G,LTE, intensitatea semnalului receptionat (in dBm) se identifica numeric ca o valoare denumita Nivel RSSI (Received Signal Strength Indicator) si este o metoda de-a masura semnalele rf wireless. Retelele. LTE pe de alta parte, sunt masurate prin RSRP ((Reference Signal Receive Power), tocmai de aceea si masuratorile efectuate pentru LTE sunt uneori diferite fata de modul in care se efectueaza masuratorile pentru generatiile anterioare.

Scara de masura in decibeli nu este liniara – o crestere de 3dB corespunde cu un semnal care este de 2 ori mai puternic, in timp ce o crestere a semnalului cu 10dB, corespunde cu o crestere a intensitatii semnalului de 10 ori. O valoare RSSI de -60 dBm este defapt de 10 ori mai puternica decat o valoare de -70 dBm.

Determinand cu acuratete care este nivelul de receptie pe care telefonul mobil il receptioneaza, este crucial in momentul instalarii sistemului de amplificare RF.Avand posibilitatea ca sa monitorizati receptia de semnal atat la interior cat si la exterior, este estential pentru ajustarea antenelor de receptie-emisie in vederea obtinerii unei receptii omogene pe toata suprafata dorita.

Incotro se directioneaza o antena Yagi ?

Varful antenei yagi trebuie directionat catre tinta, statie de semnal etc. Este indicat a se folosi o harta si un compas pentru a gasi cel mai usor directia potrivita. Rotind in sensul acelor de ceasornic antena, rezultate satisfacatoare sunt posibile a fi identificate. Rotiti usor antea si opriti-va la fiecare 10 grade. Notati nivelul semnalului si apoi reluati procedura. Dupa efectuarea unui ciclu de 360 grade, notati directia cu receptia maxima a semnalului si fixati antena. Asigurati-va ca in acest proces, sunteti la cel putin 2m fata de antea ( in lateral sau in spatele acesteia), niciodata in fata antenei, deoarece corpul omenesc poate agrava serios receptia semnalului.

Care este inaltimea optima de ridicare a antenei exterioare si care e lungimea maxima a cablului ?

Antena Yagi trebuie sa fie montata cat de sus posibil si intr-o zona cat mai degajata posibil. O analiza a locului unde va fi montata antena, trebuie efectuata. Daca se va utiliza cablu in exces, puterea antenei va scadea. Pierderea semnalului sau atenuarea acestuia se produce pe lungimea cablului. Regula este simpla: cu cat mai scurt, cu atat mai bine.